Trufle rumowo-cynamonowe
99.3 kcal /
415.5 kJKalorie
415.5 kJKalorie
0.9 gBiałko
6.8 gWęglowodany
7.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 50% kakao pokrojonej na kawałki
- 80 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 30 g rumu białego ciemnego
- 40 g masła pokrojonego na kawałki
- 40 g cukru
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- kakao naturalne, niesłodzone do obtoczenia
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić8 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę, rum, masło, cukier i cynamon, podgrzewać3 min/70°C/obr. 1. Masę czekoladową przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na ok. 1 godz. do stężenia.
- Z masy uformować 20 kulek (Ø 2-3 cm), obtoczyć w kakao i umieścić w papierowych papilotkach do pralinek. Trufle rumowo-cynamonowe podawać jako deser lub zapakować w formie prezentu (patrz wskazówka).