Truskawki (sous-vide) z musem z białą czekoladą (z osłoną noża miksującego)
386 kcal /
1615 kJKalorie
1615 kJKalorie
7 gBiałko
23 gWęglowodany
29 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Mus z białą czekoladą: 70
- g herbatników
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu dobrej jakości, mocno schłodzonej, prosto z lodówki
- 100 g białej czekolady pokrojonej na kawałki
- ¼
- laski wanilii tylko nasiona
- 200 g serka kremowego podzielonego na kawałki
- Truskawki (sous-vide): 400
- g truskawek, świeżych przekrojonych na pół
- 1400 – 1500 wody do całkowitego przykrycia worków (patrz wskazówka) plus dodatkowa ilość do napełnienia miski
- 2 kawałki skórki z pomarańczy (1 x 4 cm), ekologicznej, bez białych błonek
- 2 szczypty cynamonu, mielonego (opcjonalnie)
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
- 1 płaska łyżeczka witaminy C, w proszku (patrz wskazówka)
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć herbatniki, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek.Do naczynia miksującego wlać śmietanę, ubijaćobr. 3(patrz wskazówka) bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany.Zdjąć motylek.Bitą śmietanę przełożyć do dużej miski, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić10 s/obr. 9. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wanilię, roztopić4 min/50°C/obr. 1.
- Dodać serek kremowy, wymieszać30 s/obr. 3. Przełożyć do miski z bitą śmietaną, delikatnie wymieszać kopystką. Przełożyć do szprycy do ciast (patrz wskazówka), odstawić do lodówki do momentu podania. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
- Dużą miskę lub zlew napełnić wodą. Do dwóch worków strunowych włożyć po połowie odważonych truskawek, dodać po 1 szczypcie cynamonu i 1 kawałku skórki z pomarańczy. Zamknąć worki, pozostawiając ok. 3 cm szczelinę w zamknięciu. Kolejno powoli zanurzać worki w wodzie zamknięciem do góry, aby woda wypchnęła powietrze z worka. Kontynuować zanurzanie do momentu, w którym brzeg worka znajdzie się tuż nad powierzchnią wody, wówczas zamknąć go szczelnie do końca, odstawić (patrz wskazówka).
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć worki z truskawkami, dodać sok z cytryny i wodę. Nie należy przekraczać maksymalnej pojemności naczynia miksującego (2,2 l). Wyjąć worki, odstawić. Uruchomić Sous-vide /15 min/80°C.
- Do naczynia miksującego włożyć obok siebie worki z truskawkami, upewniając się, że są całkowicie zanurzone, uruchomić Sous-vide /18 min/80°C. Ostrożnie wyjąć worki przy pomocy szczypców kuchennych, odstawić do ostudzenia na 10 min, następnie odstawić do lodówki na 15 min. W tym czasie do 6 szklanek lub słoiczków równomiernie rozłożyć rozdrobnione herbatniki i wycisnąć mus z białą czekoladą. Na mus nałożyć schłodzone truskawki i polać sosem powstałym podczas gotowania.
- Truskawki (sous-vide) z musem z białą czekoladą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.