Truskawki w czekoladzie i gorąca czekolada do picia

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
1106.3 kcal /
4628.6 kJ
Kalorie
20.5 gBiałko
97 gWęglowodany
72 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Truskawki w czekoladzie: 450
  • g truskawek, świeżych z szypułkami, umytych i osuszonych
  • 300 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao pokrojonej na kawałki
  • 300 g mlecznej czekolady
  • Gorąca czekolada: 450
  • g mleka

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Przygotować arkusz papieru do pieczenia (ok. 50 x 40 cm), odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej truskawki, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić5 s/obr. 8. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić3 min/50°C/obr. 3. Czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, roztopić ponownie3 min/50°C/obr. 3. Połowę roztopionej czekolady przełożyć do drugiej miski, pozostałą czekoladę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, odstawić. Trzymając truskawki za szypułki, zanurzać je w roztopionej czekoladzie, znajdującej się w misce. Układać na przygotowanym arkuszu papieru do pieczenia. Odstawić do zastygnięcia czekolady na ok. 30 min. Pod koniec tego czasu przygotować czekoladę do picia.
  3. Do naczynia miksującego dodać mleko, podgrzewać5 min/85°C/obr. 4. Truskawki w czekoladzie podawać z gorącą czekoladą do picia bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry