Truskawkowa galaretka z kokosową bitą śmietaną

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
433 kcal /
1814 kJ
Kalorie
9 gBiałko
18 gWęglowodany
37 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Truskawkowa galaretka: 250
  • g wody mineralnej, niegazowanej
  • 200 g soku jabłkowego
  • 25 g żelatyny w proszku (patrz wariant)
  • 20 g ksylitolu (patrz wskazówka)
  • 20 g erytrytolu (patrz wskazówka)
  • 300 g truskawek, świeżych
  • Kokosowa bita śmietana: 2
  • puszki mleczka kokosowego (800g), mocno schłodzonego (patrz wskazówka)
  • truskawki, świeże przekrojone na pół, do dekoracji
  • liście mięty, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę i sok, dodać żelatynę i ksylitol, podgrzewać4 min/90°C/obr. 1, następnie wymieszać45 s/obr. 4.
  2. Dodać truskawki, zmiksować15 s/obr. 8. Przecedzić przez sitko o drobnych oczkach do innego naczynia. Łyżką zebrać pianę z wierzchu galaretki. Galaretkę przelać 4 pucharków, wstawić do lodówki na 2 godz. lub do momentu, aż masa stężeje. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  3. Ostrożnie wyjąć 2 puszki mleczka kokosowego z lodówki. Otworzyć i przełożyć za pomocą łyżki białą, gęstą część mleczka do miski. Płynną część odstawić i wykorzystać do przygotowania innych przepisów (patrz wskazówka).
  4. Założyć motylek.Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć oddzieloną, gęstą część mleczka kokosowego, ubijać bez założonej miarkiobr. 3bez ustawiania czasu, do momentu uzyskania konsystencji bitej śmietany. Przełożyć na wierzch galaretek, odstawić do lodówki na 15-20 min. Truskawkową galaretkę z kokosową bitą śmietaną podawać udekorowaną truskawkami i liśćmi mięty.
Przewijanie do góry