Truskawkowy sorbet
22.8 kcal /
96.7 kJKalorie
96.7 kJKalorie
1.7 gBiałko
4.3 gWęglowodany
0.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g atestowanej wody dla niemowląt
- 10 g żelatyny w proszku
- 30 g dżemu truskawkowego
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 200 g truskawek, świeżych przekrojonych na pół, bez szypułek
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej 70 g wody i żelatynę, dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, odstawić na ok. 15 min.
- Do naczynia miksującego włożyć dżem truskawkowy, dodać sok z cytryny i pozostałe 30 g wody, podgrzewać2 min/70°C/obr. 2.
- Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać10 s/obr. 2.
- Dodać truskawki, zmiksować1 min/obr. 10. Przełożyć do 6 foremek do lodów, odstawić do zamrażalnika na ok. 6 godz.
- Truskawkowy sorbet podawać jako deser.