Truskawkowy sorbet

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
22.8 kcal /
96.7 kJ
Kalorie
1.7 gBiałko
4.3 gWęglowodany
0.2 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g atestowanej wody dla niemowląt
  • 10 g żelatyny w proszku
  • 30 g dżemu truskawkowego
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 200 g truskawek, świeżych przekrojonych na pół, bez szypułek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej 70 g wody i żelatynę, dokładnie wymieszać, aż do całkowitego rozpuszczenia żelatyny, odstawić na ok. 15 min.
  2. Do naczynia miksującego włożyć dżem truskawkowy, dodać sok z cytryny i pozostałe 30 g wody, podgrzewać2 min/70°C/obr. 2.
  3. Dodać rozpuszczoną żelatynę, wymieszać10 s/obr. 2.
  4. Dodać truskawki, zmiksować1 min/obr. 10. Przełożyć do 6 foremek do lodów, odstawić do zamrażalnika na ok. 6 godz.
  5. Truskawkowy sorbet podawać jako deser.
Przewijanie do góry