Trzykolorowe muffinki

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
420 kcal /
1761.6 kJ
Kalorie
4 gBiałko
57.1 gWęglowodany
19.8 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto czekoladowe: 70
  • g wodygorącej
  • 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
  • ½
  • łyżeczki proszku do pieczenia
  • 35 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g cukru
  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • 15 g oleju rzepakowego
  • 1 jajko rozm. L
  • 1 szczypta soli
  • Ciasto waniliowe: 130
  • g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 szczypta soli
  • 70 g mleka
  • 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 80 g cukru
  • 2 białka z jajek rozm. L
  • Krem owocowy: 100
  • g owoców jagodowych, świeżych
  • 100 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych uprzednio rozmrożonych
  • 150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 300 g cukru pudru
  • ½
  • łyżki cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 1 łyżka cukru wanilinowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do muffinek wyłożyć 12 papierowymi papilotkami, odstawić.
  2. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej gorącą wodę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić2 min/60°C/obr. 1.
  4. Dodać cukier, mąkę, śmietanę, olej, jajko, sól i rozpuszczone kakao z proszkiem do pieczenia, wymieszać30 s/obr. 4. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy do muffinek. Umyć naczynie miksujące.
  5. Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól, dodać mleko, masło, cukier i białka, wymieszać30 s/obr. 5. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy z ciastem czekoladowym. Piec ok. 20 min (200°C). Przełożyć na kratkę do studzenia, pozostawić do ostudzenia na 10-15 min. Po tym czasie wyjąć ostrożnie z papierowych papilotek i odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotować krem. Umyć naczynie miksujące.
  6. Do naczynia miksującego włożyć owoce jagodowe, gotować4 min/100°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 30 min).
  7. Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać30 s/obr. 3.
  8. Dodać ostudzone owoce jagodowe, wymieszać20 s/obr. 3. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować upieczone muffinki. Trzykolorowe muffinki podawać jako deser.
Przewijanie do góry