Trzykolorowe muffinki
420 kcal /
1761.6 kJKalorie
1761.6 kJKalorie
4 gBiałko
57.1 gWęglowodany
19.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto czekoladowe: 70
- g wodygorącej
- 20 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- ½
- łyżeczki proszku do pieczenia
- 35 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 100 g cukru
- 90 g mąki pszennej
- 50 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 15 g oleju rzepakowego
- 1 jajko rozm. L
- 1 szczypta soli
- Ciasto waniliowe: 130
- g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1 szczypta soli
- 70 g mleka
- 50 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 80 g cukru
- 2 białka z jajek rozm. L
- Krem owocowy: 100
- g owoców jagodowych, świeżych
- 100 g owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- 150 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 300 g cukru pudru
- ½
- łyżki cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 1 łyżka cukru wanilinowego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Formę do muffinek wyłożyć 12 papierowymi papilotkami, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej gorącą wodę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić2 min/60°C/obr. 1.
- Dodać cukier, mąkę, śmietanę, olej, jajko, sól i rozpuszczone kakao z proszkiem do pieczenia, wymieszać30 s/obr. 4. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy do muffinek. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wsypać mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól, dodać mleko, masło, cukier i białka, wymieszać30 s/obr. 5. Przełożyć do przygotowanej wcześniej formy z ciastem czekoladowym. Piec ok. 20 min (200°C). Przełożyć na kratkę do studzenia, pozostawić do ostudzenia na 10-15 min. Po tym czasie wyjąć ostrożnie z papierowych papilotek i odstawić do całkowitego ostudzenia. W tym czasie przygotować krem. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć owoce jagodowe, gotować4 min/100°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia (ok. 30 min).
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać cukier puder i cukier waniliowy, wymieszać30 s/obr. 3.
- Dodać ostudzone owoce jagodowe, wymieszać20 s/obr. 3. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i udekorować upieczone muffinki. Trzykolorowe muffinki podawać jako deser.