Tuńczykowa pasta z sumakiem

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
86.5 kcal /
362.2 kJ
Kalorie
7.6 gBiałko
2.8 gWęglowodany
5.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 50 – 60 g czerwonej cebuli pokrojonej na kawałki
  • 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
  • ½
  • pęczka koperku, świeżego tylko liście
  • ½
  • pęczka szczypiorku, świeżego drobno posiekanego
  • 3 – 4 jajka ugotowane na twardo (patrz wskazówka)
  • 170 – 190 g tuńczyka, w oleju odsączonego z zalewy
  • 170 – 190 g tuńczyka, w sosie własnym odsączonego z zalewy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 – 2 łyżeczki sumaku
  • sól ilość do smaku
  • pieprz czarny, mielony ilość do smaku
  • szczypiorek, świeży posiekany, do dekoracji
  • (opcjonalnie)
  • koperek, świeży tylko liście, do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i paprykę, rozdrobnić4-5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać koperek i szczypiorek, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać ugotowane jajka, rozdrobnić4 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  4. Dodać tuńczyka, majonez, sumak, sól i pieprz, wymieszać20-30 s/obr. 4.5.
  5. Tuńczykową pastę z sumakiem podawać udekorowaną szczypiorkiem lub koperkiem, jako dodatek do pieczywa lub słonych krakersów.
Przewijanie do góry