Tureckie börki z ziemniakami

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
395 kcal /
1651 kJ
Kalorie
9 gBiałko
58 gWęglowodany
14 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Ciasto: 300
  • g jogurtu naturalnego
  • 50 g mleka
  • 50 g wody
  • 50 g oleju
  • 40 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 500 g mąki pszennej
  • 15 g proszku do pieczenia (3 łyżeczki)
  • 1 ½
  • łyżeczki soli
  • Nadzienie: 500
  • g ziemniaków, mączystych, ugotowanych ostudzonych, pokrojonych na kawałki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
  • ¼ – ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Przygotowanie börków: mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 1 białko

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać jogurt, mleko i olej, dodać masło, mąkę, proszek do pieczenia i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Przełożyć do innego naczynia, odstawić na 30 min. W tym czasie przygotować nadzienie.
  2. Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać żółtko, paprykę, pieprz cayenne, pieprz czarny i sól, rozdrobnić3-5 s//obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  4. Ciasto podzielić na 4 części i uformować z nich kule. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować każdą część na kwadrat (ok. 25 x 25 cm). Przekroić kwadraty na pół, tak by powstały po 2 prostokąty. Ułożyć pasek ziemniaczanego farszu na dłuższym brzegu prostokąta i zwinąć podobnie jak roladę. Za pomocą nożyczek zrobić otwory w cieście co ok. 3 cm na głębokość ok. ⅓ börka. Börki układać po 4 szt. na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zlepić ze sobą końce, nadając każdemu z nich kształt pierścienia. Posmarować białkiem za pomocą pędzelka. Czynności powtarzać dla pozostałych prostokątów ciasta i nadzienia. Piec 12-14 min (220°C), jedna blacha po drugiej, do uzyskania złotobrązowego koloru. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po ostudzeniu.
Przewijanie do góry