Twarożek z orzechów nerkowca ze świeżymi ziołami

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
384.7 kcal /
1609.4 kJ
Kalorie
10.8 gBiałko
18.9 gWęglowodany
32.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g orzechów nerkowca, prażonych, niesolonych
  • 400 g wody do namoczenia orzechów
  • 15 g mieszanych ziół, świeżych np. natki pietruszki, bazylii, kolendry
  • 110 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 10 g płatków drożdżowych
  • 15 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
  • 40 g oleju z pestek winogron
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ – ¾
  • łyżeczki soli
  • 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 – 2 łyżki szczypiorku, świeżego drobno pokrojonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzechy, zalać wodą, odstawić do namoczenia na ok. 8 godz. Po tym czasie orzechy przecedzić przez koszyczek, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć zioła, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć namoczone orzechy, dodać wodę mineralną, płatki drożdżowe, sok z cytryny, olej, czosnek, sól i pieprz, rozdrobnić1 min/obr. 7. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Ponownie rozdrobnić30 s/obr. 7.
  4. Dodać rozdrobnione zioła i szczypiorek, wymieszać8 s/obr. 3. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika lub słoika. Twarożek z orzechów nerkowca ze świeżymi ziołami podawać z chlebem lub bagietką.
Przewijanie do góry