Udka kurczaka pieczone na kapuście
689.1 kcal /
2883.3 kJKalorie
2883.3 kJKalorie
41.9 gBiałko
12.8 gWęglowodany
52.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 80 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 20 g oleju plus 2 łyżki
- 4 – 6 udek z kurczaka, ze skórą, z kością
- 1 łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka czosnku,granulowanego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 500 – 600 g kapusty kiszonej uprzednio opłukanej i odciśniętej
- 100 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszona
- 5 ggrzybów, suszonych (opcjonalnie)
- 30 g śliwek suszonych, bez pestek (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i marchewkę, dodać 20 g oleju, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. W tym czasie udka kurczaka włożyć do miski, oprószyć solą, pieprzem, czosnkiem, słodką papryką, ostrą papryką i majerankiem, dodać 2 łyżki oleju, dokładnie wymieszać, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać kapustę, wodę, koncentrat bulionu drobiowego, grzyby i śliwki, rozdrobnić8 s/obr. 4.5. Przełożyć do żaroodpornego naczynia, równomiernie rozłożyć na całej powierzchni. Na wierzchu ułożyć przyprawione udka kurczaka. Piec 50 min (180°C). Udka kurczaka pieczone na kapuście podawać np. z gotowanymi ziemniakami.