Ukraińskie babki drożdżowe (paski)

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
1779.7 kcal /
7446.1 kJ
Kalorie
43.1 gBiałko
302.7 gWęglowodany
44.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Zaczyn: 225
  • g mleka
  • 40 g cukru
  • 40 g drożdży świeżych pokruszonych
  • 4 łyżeczki suchych drożdży
  • 150 g mąki pszennej
  • Ciasto: 2
  • jajka
  • 2 żółtka
  • 90 g cukru
  • 15 g wódki
  • skórka otarta z ½ cytryny ekologicznej, bez białych błonek
  • 90 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 20 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski, blatu i dłoni
  • 2 szczypty soli
  • 525 g mąki pszennej
  • 150 g rodzynek sułtanek (patrz wariant)
  • Dekoracja: 60
  • g wody
  • 10 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia blatu
  • 150 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 szczypta soli
  • 1 jajko roztrzepane
  • masło do podania
  • cukier perlisty do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać3 min/37°C/obr. 2.
  2. Dodać mąkę, wymieszać30 s/obr. 3. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać żółtka i cukier, wymieszać2 min/obr. 3.
  4. Dodać wódkę, skórkę otartą z cytryny, masło, olej i sól, wymieszać2 min/obr. 4.
  5. Dodać zaczyn i mąkę, wyrobić Ciasto /5 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski. Przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na 2 godz. lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość. Umyć naczynie miksujące.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rodzynki, odstawić.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na natłuszczony blat, rozciągnąć natłuszczonymi dłońmi na kształt prostokąta (ok. 40 x 30 cm). Równomiernie posypać odważonymi rodzynkami, zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Podzielić na 3 równe części, następnie delikatnie tocząc porcje ciasta, uformować kule. Przełożyć do 3 okrągłych papierowych form (Ø ok. 15 cm, patrz wskazówka), przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość. W tym czasie przygotować dekorację z ciasta.
  8. Do naczynia miksującego wlać wodę i olej, dodać mąkę, cukier i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto będzie miało konsystencję grudek. Przełożyć na natłuszczony blat. Zagnieść w kulę, rozwałkować na grubość 2 mm i za pomocą okrągłej foremki do wycinania ciastek (Ø 4 cm) wyciąć krążki. 4 krążki ułożyć jeden za drugim w taki sposób, aby lekko nachodziły na siebie. Zwinąć, zaczynając od krótszego boku, przekroić na pół, aby powstały dwie „róże”, lekko ścisnąć u podstawy, odstawić. Pozostałe ciasto zagnieść, rozwałkować na grubość 2 mm i za pomocą radełka wykroić liście. Tępą stroną noża wycisnąć na liściach wzór nerwów, odstawić.
  9. Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C.
  10. Wyrośnięte ciasto w formach posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Na wierzchu ułożyć przygotowane dekoracje, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem perlistym. Piec 30-35 min (170°C). Ukraińskie babki drożdżowe (paski) podawać pokrojone na kawałki z dodatkiem masła.
Przewijanie do góry