Ukraińskie babki drożdżowe (paski)
1779.7 kcal /
7446.1 kJKalorie
7446.1 kJKalorie
43.1 gBiałko
302.7 gWęglowodany
44.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Zaczyn: 225
- g mleka
- 40 g cukru
- 40 g drożdży świeżych pokruszonych
- 4 łyżeczki suchych drożdży
- 150 g mąki pszennej
- Ciasto: 2
- jajka
- 2 żółtka
- 90 g cukru
- 15 g wódki
- skórka otarta z ½ cytryny ekologicznej, bez białych błonek
- 90 g masła miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 20 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia miski, blatu i dłoni
- 2 szczypty soli
- 525 g mąki pszennej
- 150 g rodzynek sułtanek (patrz wariant)
- Dekoracja: 60
- g wody
- 10 g oleju plus dodatkowa ilość do natłuszczenia blatu
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szczypta soli
- 1 jajko roztrzepane
- masło do podania
- cukier perlisty do dekoracji
- (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i drożdże, podgrzewać3 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę, wymieszać30 s/obr. 3. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać żółtka i cukier, wymieszać2 min/obr. 3.
- Dodać wódkę, skórkę otartą z cytryny, masło, olej i sól, wymieszać2 min/obr. 4.
- Dodać zaczyn i mąkę, wyrobić Ciasto /5 min. W tym czasie dużą miskę natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Ciasto przełożyć do przygotowanej miski. Przykryć folią spożywczą, odstawić do wyrośnięcia na 2 godz. lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej rodzynki, odstawić.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na natłuszczony blat, rozciągnąć natłuszczonymi dłońmi na kształt prostokąta (ok. 40 x 30 cm). Równomiernie posypać odważonymi rodzynkami, zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. Podzielić na 3 równe części, następnie delikatnie tocząc porcje ciasta, uformować kule. Przełożyć do 3 okrągłych papierowych form (Ø ok. 15 cm, patrz wskazówka), przykryć czystą ściereczką kuchenną, odstawić do wyrośnięcia na 1 godz. lub do momentu, aż ciasto podwoi objętość. W tym czasie przygotować dekorację z ciasta.
- Do naczynia miksującego wlać wodę i olej, dodać mąkę, cukier i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto będzie miało konsystencję grudek. Przełożyć na natłuszczony blat. Zagnieść w kulę, rozwałkować na grubość 2 mm i za pomocą okrągłej foremki do wycinania ciastek (Ø 4 cm) wyciąć krążki. 4 krążki ułożyć jeden za drugim w taki sposób, aby lekko nachodziły na siebie. Zwinąć, zaczynając od krótszego boku, przekroić na pół, aby powstały dwie „róże”, lekko ścisnąć u podstawy, odstawić. Pozostałe ciasto zagnieść, rozwałkować na grubość 2 mm i za pomocą radełka wykroić liście. Tępą stroną noża wycisnąć na liściach wzór nerwów, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 170°C.
- Wyrośnięte ciasto w formach posmarować roztrzepanym jajkiem za pomocą pędzelka. Na wierzchu ułożyć przygotowane dekoracje, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać cukrem perlistym. Piec 30-35 min (170°C). Ukraińskie babki drożdżowe (paski) podawać pokrojone na kawałki z dodatkiem masła.
