Upiększająca zupa krem z batatów Laury Drost

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
174.5 kcal /
730.5 kJ
Kalorie
2.3 gBiałko
29.5 gWęglowodany
6.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 – 10 g skórki z limonki, otartej bez białych błonek
  • 20 g oliwy z oliwek
  • 500 g batatów pokrojonych na kawałki
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 600 g wody
  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki kolendry, mielonej
  • ¾
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 10 g soku z limonki świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i skórkę z limonki, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  2. Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. 1.
  3. Dodać bataty, rozdrobnić10 s/obr. 4. Następnie dusić5 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać koncentrat bulionu warzywnego, wodę, kmin rzymski, kolendrę, ostrą paprykę, wędzoną paprykę i sól, gotować17 min/100°C/obr. 1.
  5. Dodać sok z limonki, zmiksować30 s/obr. 4-10, stopniowo zwiększając obroty.Upiększającą zupę krem z batatów Laury Drost podawać na ciepło.
Przewijanie do góry