Upiększająca zupa krem z batatów Laury Drost
174.5 kcal /
730.5 kJKalorie
730.5 kJKalorie
2.3 gBiałko
29.5 gWęglowodany
6.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 1 ząbek czosnku
- 5 – 10 g skórki z limonki, otartej bez białych błonek
- 20 g oliwy z oliwek
- 500 g batatów pokrojonych na kawałki
- 1 czubata łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l)
- 600 g wody
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ½
- łyżeczki kolendry, mielonej
- ¾
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- ½
- łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ½
- łyżeczki soli
- 10 g soku z limonki świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i skórkę z limonki, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać oliwę, dusić bez założonej miarki2 min 30 s/120°C/obr. 1.
- Dodać bataty, rozdrobnić10 s/obr. 4. Następnie dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać koncentrat bulionu warzywnego, wodę, kmin rzymski, kolendrę, ostrą paprykę, wędzoną paprykę i sól, gotować17 min/100°C/obr. 1.
- Dodać sok z limonki, zmiksować30 s/obr. 4-10, stopniowo zwiększając obroty.Upiększającą zupę krem z batatów Laury Drost podawać na ciepło.