Zupa z pomidorów i cukinii

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
156.8 kcal /
656.2 kJ
Kalorie
4.6 gBiałko
26.6 gWęglowodany
4.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 60 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 cukinia mała (ok. 200g)
  • 200 g batata pokrojonego w 3 cm kostkę
  • 400 g krojonych pomidorów, z puszki w
  • 100 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 800 g wody
  • 2 gałązki rozmarynu, świeżego (opcjonalnie)
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i marchewkę, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić6 min/110°C/obr. . W tym czasie za pomocą obieraczki do warzyw lub spiralizera pokroić cukinię w cienkie, długie wstążki przypominające makaron.
  2. Do naczynia miksującego dodać pokrojoną cukinię, batat, pomidory, ciecierzycę, koncentrat bulionu warzywnego, wodę, rozmaryn, sól i pieprz, gotować25-30 min/100°C//obr. 1. Zupę z pomidorów i cukinii podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry