Vol-au-vent z mulami i kapustą włoską
245 kcal /
1029 kJKalorie
1029 kJKalorie
14.9 gBiałko
17.6 gWęglowodany
13 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 700 g wody
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 120 g kapusty włoskiej bez twardych części, pokrojonej na ok. 2,5 cm kawałki
- 40 g marchewki pokrojonej w słupki (0,5 x 2 cm)
- 70 g cukinii pokrojonej w ok. 1,5 cm kostkę
- 35 g cebuli szalotki przekrojonej na pół
- 10 g masła
- 100 g białego wina, wytrawnego
- 500 g omułków, świeżych, oczyszczonych
- 500 g omułków, mrożonych, oczyszczonych uprzednio rozmrożonych
- 100 g kwaśnej śmietany, 18% tłuszczu
- 1 łyżka natki pietruszki, świeżej tylko liście, posiekanej
- 1 szczypta szafranu, mielonego
- ½ – 1
- łyżeczka pieprzu białego, mielonego
- 2 łyżeczki mąki pszennej
- 2 opakowania ciasta francuskiego (o wym. 40 x 23 cm)
- 1 białko roztrzepane, do posmarowania ciasta
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sól, gotować8 min/100°C/obr. 1.
- Dodać kapustę, marchewkę i cukinię, gotować15 min/100°C//obr. 1.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 220°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Ugotowane warzywa przecedzić przez koszyczek, przełożyć do innego naczynia, płyn z gotowania zachować, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć szalotkę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Szalotkę zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać masło, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać białe wino, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej omułki, gotować10 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać 40 g zachowanego płynu z gotowania, śmietanę, natkę pietruszki, szafran i biały pieprz, podgrzewać5 min/90°C/obr. 1. Omułki obrać ze skorupek, skorupki i nieotwarte muszle wyrzucić.
- Dodać obrane omułki i ugotowane wcześniej warzywa, podgrzewać3 min/90°C//obr. 1.
- Dodać mąkę, podgrzewać bez założonej miarki2 min/90°C//obr. 1. Powstałe nadzienie przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Ciasto francuskie rozwinąć na blacie, następnie wyciąć szklanką 30 kół (Ø 7 cm). 10 z nich pozostawić w całości, a w pozostałych 20 mniejszym kieliszkiem (Ø 5,5-6 cm) wyciąć pierścienie. Aby uformować vol-au-vent należy brzegi jednego koła posmarować za pomocą pędzelka roztrzepanym białkiem i ułożyć na nim jeden pierścień ciasta. Następnie posmarować białkiem ułożony pierścień i położyć na nim kolejny. Czynności powtórzyć dla pozostałych kawałków ciasta. Vol-au-vent ułożyć na przygotowanej wcześniej blasze, piec 8-10 min (220°C). Upieczone vol-au-vent wyjąć z piekarnika, odstawić.
- Zmniejszyć temp. piekarnika do 160°C. Vol-au-vent napełnić nadzieniem z omułków i warzyw, piec 5-7 min (160°C). Vol-au-vent z mulami i kapustą włoską podawać bezpośrednio po przygotowaniu.