Wafle z masą kokosową i dżemem porzeczkowym

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
235.6 kcal /
986.2 kJ
Kalorie
2.2 gBiałko
25.1 gWęglowodany
15.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 g mleka
  • 160 g cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła bardzo miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 6 wafli tortowych (1 opakowanie, 180g)
  • 2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki (łącznie ok. 400g)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier i wiórki kokosowe, gotować12 min/95°C/obr. 3. Przełożyć do innego naczynia, odstawić do całkowitego ostudzenia na min. 1 godz. Umyć naczynie miksujące.
  2. Założyć motylek.Do naczynia miksującego włożyć masło, i całkowicie ostudzoną masę kokosową, wymieszać1 min/obr. 3.Zdjąć motylek.Masę przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. 5 wafli posmarować dżemem, następnie na warstwę dżemu nałożyć masę kokosową, rozsmarować i układać warstwowo, przykrywając suchym szóstym waflem. Wafle przełożone masą owinąć szczelnie folią, obciążyć i odstawić do lodówki na min. 2 godz. Wafle z masą kokosową i dżemem porzeczkowym pokroić na ok. 5 cm kawałki i podawać jako deser.
Przewijanie do góry