
Waniliowy napój ryżowy
53.9 kcal /
225.5 kJKalorie
225.5 kJKalorie
1.1 gBiałko
11.2 gWęglowodany
0.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 laska wanilii
- 200 g ryżu brązowego
- 1500 g wody mineralnej, niegazowanej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
👨🍳 Przygotowanie
- Przekroić laskę wanilii wzdłuż na pół, wyskrobać ziarna, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ziarna i rozciętą laskę wanilii, dodać opłukany ryż i 600 g wody, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować25 min/100°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić na 20 min do ostudzenia. Po tym czasie ostrożnie wyjąć laskę wanilii, zachować.
- Włożyć naczynie miksujące do obudowy. Dodać pozostałe 900 g wody i cukier waniliowy, zmiksować1 min 30 s/obr. 10.
- Dolną część przystawki Varoma wyłożyć tkaniną tetrową (ok. 50 x 50 cm) i nałożyć na miskę lub inne duże naczynie. Następnie zawartość naczynia miksującego przelać przez tkaninę i dokładnie odcisnąć. Waniliowy napój ryżowy przelać do butelki lub innego szczelnie zamykanego pojemnika, dodać ponownie laskę wanilii, dzięki temu napój nabierze bardziej intensywnego smaku i aromatu. Waniliowy napój ryżowy podawać na ciepło lub na zimno.