Warkocze orzechowe
396.6 kcal /
1659.6 kJKalorie
1659.6 kJKalorie
8 gBiałko
48.4 gWęglowodany
20.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Nadzienie orzechowe: 200
- g orzechów laskowych
- 200 g orzechów włoskich, łuskanych
- 100 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 90 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½
- łyżeczki cynamonu, mielonego
- Ciasto półfrancuskie: 220
- g mleka
- 20 g cukru
- 2 jajka
- 40 g drożdży świeżych pokruszonych
- 4 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka)
- 500 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 szczypta soli
- 150 g masła zimnego, pokrojonego w 5 mm plastry
- Lukier: 160
- g cukru
- 20 g wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżeczka rumu
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, dodać cukier, rozdrobnić7 s/obr. 6.
- Dodać śmietanę i cynamon, wymieszać15 s/obr. 4. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać cukier, jajka i drożdże, podgrzewać2 min/37°C/obr. 2.
- Dodać mąkę i sól, wyrobić Ciasto /2 min. Ciasto przełożyć do innego naczynia, odstawić do lodówki na 15 min. W tym czasie umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej masło. Schłodzone ciasto przełożyć na oprószony mąką blat, rozwałkować na prostokąt (30 x 20 cm). Na połowie powstałego prostokąta ułożyć plastry odważonego masła i złożyć ciasto, przykrywając masło drugą połową prostokąta. Ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt (60 x 30 cm). Złożyć na 3: zakładając ⅓ od lewej strony ciasta do środka, a następnie ⅓ od prawej strony do środka. Ciasto ułożyć na oprószonej mąką desce do krojenia, odstawić do lodówki na 15 min.
- Rozgrzać piekarnik temp. 200°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Schłodzone ciasto ponownie rozwałkować na prostokąt (60 x 30 cm). Na podłużnej połowie ciasta (60 x 15 cm) rozsmarować nadzienie orzechowe i przykryć drugą połową ciasta, delikatnie dociskając dłońmi warstwy. Ciasto pokroić na 15 pasków (15 x 4 cm). Na środku każdego kawałka zrobić wzdłuż 9 cm nacięcie i dwukrotnie przewlec przez nie jeden koniec, tworząc kształt podobny do warkocza. Warkocze orzechowe przełożyć na przygotowane blachy. Piec 12-14 min (200°C), jedna blacha po drugiej. Pod koniec czasu pieczenia przygotować lukier.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić20 s/obr. 10. Cukier puder zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać wodę i sok z cytryny, podgrzewać2 min/50°C/obr. 2. Za pomocą pędzelka posmarować powstałym lukrem warkocze. Warkocze orzechowe podawać jako drugie śniadanie lub podwieczorek.
