Warstwowa sałatka śledziowa
740.1 kcal /
3096.4 kJKalorie
3096.4 kJKalorie
29.8 gBiałko
15.1 gWęglowodany
61.9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g sera żółtego pokrojonego na kawałki
- 200 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 400 g majonezu
- 150 g jogurtu naturalnego
- 40 g musztardy
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g wody
- 3 jajka
- 250 – 300 g czerwonych buraków,gotowanych pokrojonych na kawałki
- 4 – 6 filetów ze śledzi, solonych, a’la Matjas odsączonych z zalewy, uprzednio namoczonych w wodzie, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 250 – 300 g ziemniaków ugotowanych, pokrojonych na kawałki
- 200 – 250 g marchewki ugotowanej, pokrojonej na kawałki
- 80 – 100 g ogórków kiszonych pokrojonych na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ser, rozdrobnić30 s/obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Przełożyć do osobnego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć majonez, jogurt naturalny, musztardę, sól i pieprz, wymieszać10 s/obr. 3. Sos przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek i umieścić w nim jajka, gotować na parze13 min/Varoma/obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki i schłodzić jajka pod zimną, bieżącą wodą. Jajka obrać, odstawić. Opróżnić i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć buraki, rozdrobnić10 s/obr. 4. W szklanej misce ułożyć rozdrobnione buraki jako pierwszą warstwę sałatki. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- W misce ułożyć kolejno warstwę śledzi, rozdrobnioną cebulę i ⅓ sosu, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć ziemniaki, rozdrobnić10 s/obr. 3. Rozdrobnione ziemniaki ułożyć jako kolejną warstwę sałatki.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę, rozdrobnić5 s/obr. 4. Rozdrobnioną marchewkę ułożyć jako kolejną warstwę sałatki. Warstwę marchewki polać ⅓ sosu, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ogórki kiszone, rozdrobnić6 s/obr. 4. Ułożyć jako kolejną warstwę sałatki.
- Do naczynia miksującego włożyć ugotowane jajka, rozdrobnić3 s/obr. 4. Ułożyć jako kolejną warstwę sałatki. Warstwę jajek polać ⅓ sosu. Wierzch sałatki posypać rozdrobnionym wcześniej serem. Odstawić do lodówki na min. 2 godz. Warstwową sałatkę śledziową podawać na zimno.