Warstwowa sałatka z szarpanym kurczakiem

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
361.9 kcal /
1514.3 kJ
Kalorie
33.2 gBiałko
22.3 gWęglowodany
15.9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Dressing: 1
  • awokado (ok.150g), dojrzałe, pokrojone na kawałki
  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 60 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • Szarpany kurczak: 2
  • ząbki czosnku
  • 5 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 20 g wody
  • 20 g sosu sojowego
  • 2 łyżeczki curry, mielonego
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 500 g piersi z kurczaka, bez skóry pokrojonej na 4-5 cm kawałki
  • Sałatka: 300
  • g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
  • 100 g roszponki
  • 300 g pomarańczy bez białych błonek (albedo), pokrojonych w 2 cm kostkę

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć awokado, dodać jogurt, sok z pomarańczy, pieprz i sól, zmiksować10 s/obr. 7. Przelać do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć czosnek i chili, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać wodę, sos sojowy, curry, pieprz i kurczaka, gotować bez założonej miarki13 min/100°C//obr. . Założyć miarkę, rozdrobnić4 s//obr. 4(patrz wskazówka). Przełożyć do dużej miski do sałatek, odstawić do ostudzenia. Opłukać naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć paprykę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka, odsączyć z nadmiaru płynu, równomiernie rozłożyć na warstwie kurczaka.
  5. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę z szarpanym kurczakiem i papryką. Odważyć do niej roszponkę, równomiernie rozkładając na warstwie papryki, następnie odważyć pomarańczę, układając równomiernie na roszponce. Sałatkę polać przygotowanym wcześniej dressingiem. Warstwową sałatkę z szarpanym kurczakiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry