Warstwowy deser jaglany à la szarlotka
292.8 kcal /
1225.2 kJKalorie
1225.2 kJKalorie
7.7 gBiałko
48.9 gWęglowodany
8.6 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 140 g kaszy jaglanej
- 750 g mleka (patrz wariant)
- 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 30 g orzechów włoskich, łuskanych
- 700 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 30 g rodzynek (opcjonalnie)
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ¼
- łyżeczki cynamonu, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej kaszę. Przełożyć na sitko o drobnych oczkach, opłukać pod bieżącą wodą.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć opłukaną kaszę, dodać mleko, 30 g cukru trzcinowego i cukier waniliowy. Przełożyć naczynie miksujące z urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić25 min/95°C/obr. 2i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć orzechy, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Połowę orzechów odłożyć do dekoracji, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać jabłka, rodzynki, pozostałe 20 g cukru trzcinowego, sok z cytryny i cynamon, rozdrobnić5-6 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć drugi koszyczek, odparowywać10 min/120°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, przełożyć naczynie miksujące ze stacji Thermomix Friend do obudowy urządzenia Thermomix, zmiksować20 s/obr. 5-8, stopniowo zwiększając obroty. Do 6 szklanych słoiczków (200 ml) nałożyć po 2 łyżki ugotowanej kaszy i 2 łyżki musu jabłkowego. Przykryć kolejną warstwą z 2 łyżek ugotowanej kaszy. Wierzch udekorować odłożonymi wcześniej orzechami i oprószyć cynamonem. Warstwowy deser jaglany à la szarlotka podawać na ciepło lub po ostudzeniu.