Warstwowy deser jaglany à la szarlotka

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
292.8 kcal /
1225.2 kJ
Kalorie
7.7 gBiałko
48.9 gWęglowodany
8.6 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 140 g kaszy jaglanej
  • 750 g mleka (patrz wariant)
  • 50 g cukru trzcinowego, nierafinowanego
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 30 g orzechów włoskich, łuskanych
  • 700 g jabłek bezgniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
  • 30 g rodzynek (opcjonalnie)
  • 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • ¼
  • łyżeczki cynamonu, mielonego plus dodatkowa ilość do oprószenia

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić miskę, odważyć do niej kaszę. Przełożyć na sitko o drobnych oczkach, opłukać pod bieżącą wodą.
  2. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć opłukaną kaszę, dodać mleko, 30 g cukru trzcinowego i cukier waniliowy. Przełożyć naczynie miksujące z urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Ustawić25 min/95°C/obr. 2i gotować, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  3. Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do czystego i suchego naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć orzechy, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Połowę orzechów odłożyć do dekoracji, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać jabłka, rodzynki, pozostałe 20 g cukru trzcinowego, sok z cytryny i cynamon, rozdrobnić5-6 s/obr. 4. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć drugi koszyczek, odparowywać10 min/120°C/obr. 1. Wyjąć naczynie miksujące z obudowy, odstawić.
  5. Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, przełożyć naczynie miksujące ze stacji Thermomix Friend do obudowy urządzenia Thermomix, zmiksować20 s/obr. 5-8, stopniowo zwiększając obroty. Do 6 szklanych słoiczków (200 ml) nałożyć po 2 łyżki ugotowanej kaszy i 2 łyżki musu jabłkowego. Przykryć kolejną warstwą z 2 łyżek ugotowanej kaszy. Wierzch udekorować odłożonymi wcześniej orzechami i oprószyć cynamonem. Warstwowy deser jaglany à la szarlotka podawać na ciepło lub po ostudzeniu.
Przewijanie do góry