Warzywa gotowane na parze
540 kJ /
129 kcalKalorie
129 kcalKalorie
12 gBiałko
26 gWęglowodany
2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 500 g wody
- 200 – 800 g warzyw, mieszanych, szybkogotujących się (np. cukinii, papryki, brokułu, kalafiora, pieczarek), pokrojonych na 4 cm kawałki (patrz wskazówka)
- ¼ – 1
- łyżeczka soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego wlać wodę, nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej warzywa, oprószyć solą, gotować na parze20-25 min/Varoma/obr. 1lub do momentu, aż warzywa będa miękkie. Zdjąć przystawkę Varoma. Warzywa przełożyć do innego naczynia. Podawać jako dodatek do dań głównych lub używać do wybranych przepisów (patrz wariant).