Warzywa gotowane na parze z parmezanowym zabajone
278.9 kcal /
1166.8 kJKalorie
1166.8 kJKalorie
15.4 gBiałko
20.7 gWęglowodany
15.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 80 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 500 g wody
- 600 g warzyw, mieszanych np. marchewka, kalafior, cukinia, brokuł, ziemniaki, brukselka, dynia, pokrojonych na 2-3 cm kawałki
- 220 g mleka
- 20 g masła
- 15 g mąki pszennej
- 4 żółtka
- ¼
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 2 szczyptygałki muszkatołowej, mielonej
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić20 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać wodę. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej warzywa, upewniając się, że część otworów pozostała niezakryta, aby umożliwić swobodną cyrkulację pary, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić w ciepłe miejsce. Opróżnić naczynie miksujące.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać masło, mąkę, żółtka, sól, pieprz i gałkę muszkatołową, podgrzewać7 min/85°C/obr. 3.
- Dodać rozdrobniony parmezan, wymieszać30 s/obr. 3.5.Zdjąć motylek.Przelać do sosjerki. Warzywa gotowane na parze podawać z parmezanowym sosem zabajone (patrz wskazówka).