Zupa z rukoli

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
236 kcal /
987.3 kJ
Kalorie
3.6 gBiałko
22.1 gWęglowodany
15.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g masła
  • 400 g ziemniaków pokrojonych na 2 cm kawałki
  • 800 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 100 g rukoli
  • 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 3 – 4 krople sosu Tabasco® (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać ziemniaki, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C/obr. 1.
  3. Dodać rukolę, przemieszać kopystką, gotować5 min/100°C/obr. 1.
  4. Dodać śmietanę, sól, pieprz i sos Tabasco®, zmiksować40 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Zupę z rukoli podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry