Zupa z rukoli
236 kcal /
987.3 kJKalorie
987.3 kJKalorie
3.6 gBiałko
22.1 gWęglowodany
15.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 30 g masła
- 400 g ziemniaków pokrojonych na 2 cm kawałki
- 800 g wody
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 100 g rukoli
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 3 – 4 krople sosu Tabasco® (opcjonalnie)
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i masło, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać ziemniaki, wodę i koncentrat bulionu warzywnego, gotować20 min/100°C/obr. 1.
- Dodać rukolę, przemieszać kopystką, gotować5 min/100°C/obr. 1.
- Dodać śmietanę, sól, pieprz i sos Tabasco®, zmiksować40 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.Zupę z rukoli podawać bezpośrednio po przygotowaniu (patrz wskazówka).