Warzywa na parze z miodem i cytryną

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
99.8 kcal /
417.8 kJ
Kalorie
3.8 gBiałko
16.5 gWęglowodany
3.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 500 g wody
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
  • 800 g warzyw, mieszanych (np. marchewka, cukinia,groszek, papryka, pieczarki, brokuły itp.)
  • 50 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki
  • 5 g korzenia imbiru, świeżego obranego
  • 10 g oleju sezamowego
  • 10 g oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 1 łyżka soku z cytryny świeżo wyciśniętego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać koncentrat bulionu warzywnego. Na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną częśc przystawki Varoma, odważyć do niej 400 g warzyw. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pozostałe 400 g warzyw, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Wywar przelać do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek, papryczkę chilli i imbir, rozdrobnić10 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać olej sezamowy, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać 120 g wywaru z gotowania, miód, sos sojowy i sok z cytryny, gotować na parze5 min/120°C/obr. 1. Ugotowane na parze warzywa przełożyć na talerze, polać je sosem. Warzywa na parze z miodem i cytryną podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry