Warzywna potrawka z kurczakiem i surówka brokułowa; Budyń z owoców jagodowych
1177 kcal /
4928 kJKalorie
4928 kJKalorie
51 gBiałko
101 gWęglowodany
59 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Warzywna potrawka z kurczakiem: 250
- g ryżu parboiled
- 1200 g wody
- 1 łyżeczka oleju
- 1 łyżeczka soli plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 100 g marchewki pokrojonej w 5 mm plastry
- 100 g selera naciowego pokrojonego na 3 cm kawałki
- (opcjonalnie)
- 200 g brukselki przekrojonej na pół
- 200 g zielonych szparagów bez twardych końcówek, pokrojonych na 3 cm kawałki
- 100 g zielonegogroszku, świeżego
- 100 g zielonegogroszku, mrożonego uprzednio rozmrożonego
- 150 g brązowych pieczarek, świeżych pokrojonych w ćwiartki
- 500 g filetów z piersi kurczaka, bez skóry pokrojonych na 5 cm kawałki
- Surówka brokułowa: 200
- g różyczek brokułu
- 100 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 100 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego na kawałki
- 20 g orzeszków piniowych
- 20 g migdałów, w słupkach
- 10 g oliwy z oliwek
- 15 g octu jabłkowego
- ½ – 1
- łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka musztardy
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, świeżo mielonego
- Budyń z owoców jagodowych: 100
- g mleka
- 40 g skrobi ziemniaczanej
- 400 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 jajko
- 50 – 90 g cukru (patrz wskazówka)
- 1 szczypta soli
- 300 g czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, świeżych
- 300 g czerwonych owoców jagodowych, mieszanych, mrożonych uprzednio rozmrożonych
- Warzywna potrawka z kurczakiem cd.: 45
- g masła pokrojonego na kawałki
- 40 g mąki pszennej
- 1 ½
- łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, wykonanego w TM
- 1 ½
- kostki bulionu drobiowego (na 0,5 l) pokruszonej
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki sosu Worcestershire
- 1 – 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- czerwone owoce jagodowe, mieszane, świeże do dekoracji
- czerwone owoce jagodowe, mieszane, mrożone uprzednio rozmrożone, do dekoracji
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix postawić koszyczek, odważyć do niego ryż, następnie przepłukać pod zimną, bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać wodę i olej, dodać sól. Włożyć koszyczek z odważonym ryżem. Nałożyć dolną część przystawki Varoma, odważyć do niej marchewkę, seler, brukselkę i groszek. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego pieczarki i kurczaka, oprószyć solą. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Przełożyć naczynie miksujące z obudowy urządzenia Thermomix do stacji Thermomix Friend. Nałożyć przystawkę Varoma z warzywami i kurczakiem. Ustawić25 min/Varoma/obr. 2i gotować na parze, przekręcając pokrętło obrotów. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
- Umieścić drugie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć brokuł, paprykę, jabłko i orzeszki, dodać oliwę, ocet, miód, musztardę, sól i pieprz, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix wlać mleko, dodać skrobię ziemniaczaną, wymieszać10 s/obr. 3.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać śmietanę, jajko, cukier, sól i owoce, podgrzewać9 min/90°C//obr. 3. Przełożyć do 4 miseczek, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Gdy stacja Thermomix Friend zasygnalizuje koniec pracy, zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić w ciepłe miejsce. Płyn z gotowania przelać do innego naczynia, odstawić.
- Umieścić ponownie naczynie miksujące w obudowie urządzenia Thermomix. Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix włożyć masło, dodać mąkę, gotować3 min/100°C/obr. 1. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać 500 g zachowanego płynu z gotowania, koncentrat bulionu drobiowego, sok z cytryny, sos Worcestershire i pieprz, wymieszać10 s/obr. 4, następnie gotować4 min/100°C/obr. 2.
- Do naczynia miksującego w urządzeniu Thermomix dodać ugotowanego na parze kurczaka, ugotowane na parze warzywa i śmietanę, gotować2 min/100°C//obr. 1. Warzywną potrawkę z kurczakiem podawać z ryżem i surówką brokułową jako danie główne. Budyń z owoców jagodowych podawać udekorowany owocami jagodowymi jako deser.