Warzywna zapiekanka z ciastem filo
77 kcal /
322 kJKalorie
322 kJKalorie
3.5 gBiałko
8.6 gWęglowodany
3.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 430 g wody
- 400 g czerwonej papryki pokrojonej na kawałki
- 150 g liści szpinaku, świeżych
- 100 g rukoli pokrojonej na kawałki
- 20 g masła
- 400 g pieczarek pokrojonych w ćwiartki
- ¾
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 łyżeczka estragonu, suszonego
- 100 g orzechów nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
- 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona
- 1 opakowanie sera koziego (100-120g), pokrojonego na kawałki
- 4 płaty ciasta filo
- olej rzepakowy do natłuszczenia ciasta
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić3 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 400 g wody, włożyć koszyczek i odważyć do niego paprykę. Nałożyć dolną część przystawki Varoma umieścić szpinak. Włożyć wkład Varomy, odważyć na niego rukolę, gotować na parze12 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Opróżnić i opłukać naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć masło, dodać pieczarki, sól, pieprz i estragon, dusić4 min/120°C/obr. 1. W razie potrzeby pieczarki odcedzić przez koszyczek. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć orzechy, czosnek i duszone pieczarki, rozdrobnić6 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Formę keksową (dł. 31 cm) wyłożyć folią spożywczą, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do naczynia miksującego dodać jajko, rozdrobniony parmezan, koncentrat bulionu warzywnego i 30 g wody, wymieszać10 s/obr. 6. Nadzienie przełożyć do przygotowanej formy, powierzchnię wyrównać za pomocą kopystki. Następnie na nadzieniu równomiernie ułożyć warstwę papryki, szpinaku i rukoli, jako ostatnią warstwę ułożyć kozi ser. Powierzchnię wyrównać za pomocą kopystki.
- Rozłożyć płaty ciasta filo na płaskiej powierzchni, każdy z nich natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Płaty ciasta ułożyć jeden na drugim, a następnie przełożyć zawartość formy keksowej na środek płatów ciasta. Farsz przykryć wystającymi brzegami ciasta tworząc prostopadłościan. Następnie położyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia miejscem łączenia się ciasta do dołu.
- Piec 25-30 min (180°C) lub do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru. Warzywną zapiekankę z ciastem filo podawać na ciepło.