Warzywna zapiekanka z kaszą bulgur
382 kcal /
1599 kJKalorie
1599 kJKalorie
14.3 gBiałko
49.5 gWęglowodany
15.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 70 g sera parmezan pokrojonego na 3 cm kawałki
- 350 g batatów pokrojonych na kawałki
- 200 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 170 g kalarepy pokrojonej na kawałki
- 300 g czerwonych buraków pokrojonych na kawałki
- 2 łyżeczki soli
- 1200 g wody
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 200 g kaszy bulgur
- Sos: 2
- ząbki czosnku
- 200 g liści szpinaku, świeżych
- 20 liści bazylii, świeżych
- 300 g śmietany, 18% tłuszczu
- ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć parmezan, rozdrobnić15 s/obr. 10. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć bataty, rozdrobnić4 s/obr. 4.5. Przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i kalarepę, rozdrobnić4 s/obr. 5. Przełożyć do koszyczka, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć buraki, rozdrobnić3 s/obr. 5. Papier do pieczenia (20 x 40 cm) zmoczyć pod bieżącą wodą, zwinąć w kulę i odcisnąć nadmiar wody. Następnie wyłożyć nim całą powierzchnię wkładu Varomy, pamiętając o pozostawieniu odkrytych bocznych otworów. Papier zapobiegnie zabarwieniu innych warzyw przez buraki. Buraki przełożyć na wkład przystawki Varoma, przyprawić ½ łyżeczki soli, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 500 g wody, włożyć koszyczek, nałożyć przystawkę Varoma, gotować na parze20 min/Varoma/obr. 2. Zdjąć przystawkę Varoma, odstawić. Wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, odstawić. Buraki równomiernie ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego, tę samą czynność wykonać dla kalarepy i marchewki. Przyprawić ½ łyżeczki soli i ¼ łyżeczki pieprzu, odstawić. Umyć naczynie miksujące.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić koszyczek, odważyć do niego kaszę, opłukać pod bieżącą wodą, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać pozostałe 700 g wody, dodać wcześniej opłukaną kaszę i 1 łyżeczkę soli, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować10 min/100°C/obr. 1.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C, termoobieg.
- Pozostawić kaszę na 2-3 min w naczyniu miksującym, aby napęczniała. Następnie w razie potrzeby przecedzić kaszę przez koszyczek i przełożyć do dolnej części przystawki Varoma, bataty i kaszę przemieszać kopystką. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić2 s/obr. 8. Czosnek zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać szpinak i liście bazylii, rozdrobnić4 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać śmietanę, sól i pieprz, zmiksować5 s/obr. 10. Połowę powstałego sosu wylać na wierzch warzyw znajdujących się w naczyniu żaroodpornym, dodać kaszę wymieszaną z batatami, zalać pozostałym sosem. Powierzchnię zapiekanki posypać rozdrobnionym parmezanem, piec 15 min (180°C), termoobieg. Warzywną zapiekankę z kaszą bulgur podawać na ciepło.