Wątróbka z cebulą i jabłkiem
283.3 kcal /
1186 kJKalorie
1186 kJKalorie
15 gBiałko
6.8 gWęglowodany
21.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 g wątróbek drobiowych pokrojonych na 7 cm kawałki
- ½
- łyżeczki czosnku,granulowanego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 50 g oleju
- 150 g wody
- 80 g cebuli pokrojonej w piórka
- 100 g jabłka bezgniazd nasiennych, pokrojonego w 2 cm kawałki
- 60 g białego wina, półwytrawnego
- 20 g masła
- ¼ – ½
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 gałązka rozmarynu, świeżego
- ½
- łyżeczki tymianku, suszonego
- 3 ziarna ziela angielskiego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wątróbkę, dodać czosnek i majeranek, wymieszać, odstawić do zamarynowania na 5-10 min.
- Do naczynia miksującego wlać 30 g oleju, dodać zamarynowaną wątróbkę, upewniając się, że mięso jest równomiernie rozłożone na dnie naczynia miksującego rumienić Wysokie Temp. . Przełożyć do koszyczka, płyn pozostały z rumienia mięsa zachować, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać 50 g wody, odparowywać bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1. Przelać do naczynia z płynem pozostałym z rumienienia.
- Do naczynia miksującego włożyć 80 g cebuli, dodać 20 g oleju, dusić3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać płyn pozostały z rumienienia, pozostałe 100 g wody, jabłka, wino, masło, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek i ziele angielskie. Włożyć koszyczek z wątróbką, odparowywać10 min/120°C//obr. 0.5. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, ostrożnie usunąć rozmaryn, wyrzucić. Podawać jako danie główne lub przystawkę z pieczywem lub ziemniaczanym purée.