Weganella-wegańska mozarella
154.3 kcal /
645.8 kJKalorie
645.8 kJKalorie
3.8 gBiałko
11.3 gWęglowodany
11.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 20 g nasion babki jajowatej
- 400 g wody do namoczenia łupin babki jajowatej
- 100 g orzechów nerkowca niesolonych, nieprażonych
- 300 g wody do namoczenia orzechów
- 20 g soku z cytryny świeżo wyciśniętego
- ½
- łyżeczki soli
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać łupiny babki jajowatej, zmielić10 s/obr. 10.
- Dodać 400 g wody, wymieszać5 s/obr. 4. Zawartość naczynia miksującego pozostawić do namoczenia na 2 godz., aż do uzyskania galaretowatej konsystencji.
- W tym czasie na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej orzechy, dodać 300 g wody, odstawić do namoczenia na 2 godz. Po tym czasie orzechy przecedzić przez koszyczek, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Do naczynia miksującego włożyć namoczone orzechy, sok z cytryny i sól, zmiksować1 min/obr. 10. Zawartość naczynia miksującego przelać do 2 misek (Ø ok. 12 cm) lub 4 filiżanek, powierzchnię wygładzić za pomocą mokrej łyżki, odstawić do lodówki na ok. 4 godz., aby masa stężała. Weganellę-wegańska mozarellę podawać jako dodatek do pieczywa, sałatek i pizzy.
