Wegańska galaretka z mango i mus z nerkowców

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
346.8 kcal /
1451.8 kJ
Kalorie
7.8 gBiałko
43 gWęglowodany
18.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g orzechów nerkowca
  • woda do namoczenia nerkowców
  • 500 g mango, bardzo dojrzałego (2 duże szt.), obranego, pokrojonego na kawałki
  • 2 łyżeczki agaru (6g)
  • olej o neutralnym smaku, do natłuszczenia
  • 40 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 15 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 40 g syropu z agawy
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 szczypta soli
  • owoce jagodowe, świeże do dekoracji
  • liście mięty, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej nerkowce. Orzechy zalać taką ilością wody, aby były zakryte, odstawić do namoczenia na 1 godz. W tym czasie kontynuować przygotowanie przepisu.
  2. Do naczynia miksującego włożyć mango, dodać agar, zmiksować1 min/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować6 min/100°C/obr. 3. W tym czasie 4 kokilki (Ø 9 cm, wys. 5 cm) natłuścić olejem za pomocą pędzelka. Masę przelać do przygotowanych kokilek, odstawić do ostudzenia na 30 min, następnie odstawić do lodówki na min. 1 godz. W tym czasie przygotować mus z nerkowców. Umyć naczynie miksujące.
  3. Namoczone nerkowce odsączyć za pomocą koszyczka.
  4. Do naczynia miksującego włożyć odsączone nerkowce, dodać wodę mineralną, sok z cytryny, syrop z agawy, ekstrakt z wanilii i sól, zmiksować1 min/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować1 min/obr. 5. Przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką np. w kształcie gwiazdki, odstawić do lodówki do momentu podania.
  5. Schłodzoną galaretkę ostrożnie przełożyć na talerzyki, odwracając kokilki do góry dnem. Wegańską galaretkę z mango podawać schłodzoną, udekorowaną musem z nerkowców, świeżymi owocami jagodowymi i listkami mięty.
Przewijanie do góry