Wegańska kaszanka z czarną soczewicą

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
387.3 kcal /
1620.6 kJ
Kalorie
14.8 gBiałko
53.4 gWęglowodany
14.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1700 g wody
  • 250 g czarnej soczewicy belugi, suszonej (patrz wskazówka)
  • 2 ½
  • łyżeczki soli
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 100 g kaszygryczanej, prażonej
  • 400 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
  • 3 ząbki czosnku
  • 80 g oleju
  • 1 ¼
  • łyżeczki majeranku, suszonego
  • 1 ¼
  • łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
  • 1 ¼
  • łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
  • 1 ¼
  • łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 łyżeczkagałki muszkatołowej, mielonej
  • 1 – 2 łyżeczki pudru zgrzybów mielonych
  • (opcjonalnie)
  • 30 g sosu sojowego
  • 50 g kaszy manny

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać 1200 g wody, dodać soczewicę, 1 łyżeczkę soli, liście laurowe i ziele angielskie. Włożyć koszyczek, odważyć do niego kaszę gryczaną. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować na parze20 min/Varoma//obr. 1. Ostrożnie wyjąć koszyczek przy pomocy kopystki, kaszę przełożyć do innego naczynia, odstawić. Ugotowaną soczewicę odsączyć za pomocą dolnej części przystawki Varoma. Liście laurowe wyrzucić. Opłukać naczynie miksujące.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać odsączoną soczewicę, majeranek, paprykę wędzoną, paprykę słodką, pieprz ziołowy, pieprz czarny, gałkę muszkatołową, puder z grzybów, pozostałe 1½ łyżeczki soli i sos sojowy, rozdrobnić15 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, rozdrobnić ponownie15 s/obr. 8.
  4. Dodać ugotowaną na parze kaszę gryczaną i kaszę mannę, wymieszać30 s//obr. 5. Przełożyć do innego naczynia, w razie potrzeby przemieszać kopystką, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  5. Przygotować 6 arkuszy papieru do pieczenia (ok. 30 x 30 cm). Przygotowaną masę podzielić na 6 równych części. Na środek każdego arkusza nakładać część masy. Zwijać w rulony, formując wałek na kształt kiełbaski dł. ok. 12 cm. Czynności powtarzać dla pozostałych arkuszy papieru i pozostałej masy. Uformowane kaszanki układać w dolnej części przystawki Varoma i na wkładzie Varomy, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 500 g wody. Nałożyć przystawkę Varoma z kaszankami, gotować na parze25 min/Varoma/obr. 1. Wegańską kaszankę z czarną soczewicą podawać na ciepło lub po ostudzeniu, np. z dodatkiem zrumienionej cebuli (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry