Wegańska lasagne z domowym makaronem i soczewicą

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
462.5 kcal /
1935.2 kJ
Kalorie
12.5 gBiałko
67 gWęglowodany
16.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Makaron: 120
  • g napoju roślinnego niesłodzonego
  • 5 g oliwy z oliwek (1 łyżeczka)
  • 70 g batatów ugotowanych i ostudzonych, pokrojonych na kawałki
  • 70 g ziemniaków ugotowanych i ostudzonych, pokrojonych na kawałki
  • 150 g mąki pszennej plus dodatkowa ilość do oprószenia
  • 150 g mąki z pszenicy durum
  • Sos z soczewicą: 160
  • g warzyw, mieszanych np. marchewki, cebuli, korzenia selera, selera naciowego, pokrojonych na kawałki
  • 1 – 2 ząbki czosnku
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 200 g soczewicy, suszonej (patrz wskazówka)
  • 700 – 750 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 350 g wody
  • 80 g czerwonego wina
  • 1 łyżeczka koncentratu bulionu wegańskiego, wykonanego w TM
  • 1 kostka bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszona (patrz wskazówka)
  • 1 łyżeczka mieszanych ziół, suszonych np. ziół prowansalskich, tymianku, oregano
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • ¼ – ½
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 szczypta cukru
  • Wegański sos beszamelowy: 700
  • g napoju roślinnego niesłodzonego
  • 65 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • 25 g oliwy z oliwek

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego wlać napój roślinny i oliwę, dodać bataty, zmiksować10 s/obr. 6.
  2. Dodać mąkę i mąkę z pszenicy durum, wyrobić Ciasto /2 min. Przełożyć na blat, zagnieść, aby uzyskać gładkie i jednolite ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 30 min. Zdjąć folię. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować ciasto za pomocą wałka (lub maszynki do makaronu, patrz wskazówka) na grubość 1-2 mm. Pokroić na prostokątne kawałki (20 x 10 cm) i przełożyć na oprószoną mąką deskę do krojenia lub blachę do pieczenia.
  3. Do naczynia miksującego włożyć warzywa i czosnek, dodać oliwę, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  4. Dodać soczewicę, przecier pomidorowy, wodę, wino, koncentrat bulionu wegańskiego, zioła, sól, pieprz i cukier. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotowaćzgodnie z czasem podanym na opakowaniu (patrz wskazówka)100°C//obr. 2. Sos z soczewicą przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać napój roślinny, dodać mąkę, sól i gałkę muszkatołową, uruchomić Zagęszczanie/100°C.
  6. Dodać oliwę, wymieszać20 s/obr. 4.
  7. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Na dno naczynia do zapiekania (30 x 20 x 6 cm) nałożyć cienką warstwę sosu beszamelowego. Na sosie ułożyć warstwę płatów makaronu, przykryć warstwą sosu beszamelowego i sosu z soczewicą. Powtarzać te czynności do momentu zużycia wszystkich składników, zakończając warstwą sosu beszamelowego i sosu z soczewicą. Piec 25-35 min (200°C). Upieczoną lasagne odstawić do przestygnięcia na 15-20 min. Wegańską lasagne z domowym makaronem i soczewicą podawać pokrojoną na kawałki.
Przewijanie do góry