Wegańska sałatka z komosą ryżową i marynowanym tofu

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
383 kcal /
1602.5 kJ
Kalorie
17.3 gBiałko
54.8 gWęglowodany
12.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 200 g tofu, średnio twardego pokrojonego w 1 cm kostkę
  • 2 łyżeczki soli
  • wrząca woda do zalania tofu
  • 20 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 1 ząbek czosnku
  • ½ – 1
  • czerwona papryczka chili, świeża bezgniazd nasiennych, pokrojona na kawałki, plus dodatkowa ilość (pokrojona w 2 mm plastry) do dekoracji
  • 5 g kolendry, świeżej plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 70 g sosu sojowego
  • 500 g wody
  • 50 g brązowego cukru
  • 10 g octu ryżowego
  • 200 g białej kapusty pokrojonej na 5 cm kawałki
  • 160 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 120 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 100 g pora pokrojonego w 1 cm plastry
  • 20 g oleju
  • 150 g komosy ryżowej (quinoa)
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 50 g zielonegogroszku, mrożonego
  • ziarna sezamu do dekoracji
  • (opcjonalnie)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej tofu, dodać do miski 1 łyżeczkę soli i wrzącą wodę, do zakrycia tofu, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć imbir, czosnek, papryczkę chili i kolendrę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać sos sojowy, 50 g wody, cukier i ocet. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać7 min/120°C/obr. 2. W tym czasie tofu odsączyć, pozostawić w misce. Marynatę przelać do miski z tofu, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  4. Do naczynia miksującego włożyć kapustę, marchewkę i pietruszkę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  5. Dodać por i olej, dusić5 min/120°C//obr. 1.
  6. Na pokrywie naczynia miksującego postawić sitko o drobnych oczkach, odważyć do niego komosę ryżową. Opłukać pod bieżącą wodą.
  7. Do naczynia miksującego dodać opłukaną komosę ryżową, pozostałe 450 g wody, 1 łyżeczkę soli i pieprz, gotować15 min/100°C//obr. 1.
  8. Dodać groszek, przemieszać kopystką, gotować2 min/100°C//obr. 1. Sałatkę pozostawić w naczyniu miksującym na ok. 5 min., aby komosa ryżowa wchłonęła płyn z gotowania. Przełożyć do miski z tofu, wymieszać. Wegańską sałatkę z komosą ryżową i marynowanym tofu udekorować kolendrą, papryczką chili i sezamem i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry