Wegańska zupa bananowa z curry

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
289 kcal /
1178 kJ
Kalorie
3.5 gBiałko
33 gWęglowodany
15 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 70 g cebuli przekrojonej na pół
  • 1 ząbek czosnku
  • 10 g korzenia imbiru, świeżego pokrojonego w 2 mm plastry
  • 10 g oleju rzepakowego
  • 2 banany dojrzałe, pokrojone na kawałki
  • 250 g wody mineralnej, niegazowanej
  • 200 g mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 2 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l) pokruszone
  • 1 ½ – 2
  • łyżeczki curry, mielonego
  • ¼ – ¾
  • łyżeczki soli
  • ½ – ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, świeżo mielonego
  • ¾ – 1
  • łyżeczka suszonych płatków chili
  • orzeszki ziemne, prażone, solone do dekoracji
  • liście kolendry, świeże do dekoracji

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, czosnek i imbir, dodać olej, rozdrobnić7 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić4 min/100°C/obr. 1.
  2. Dodać banany, dusić3 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać wodę, mleczko kokosowe, koncentrat bulionu warzywnego, curry, sól, pieprz i chili, podgrzewać7 min/90°C/obr. 1, następnie zmiksować1 min/obr. 6-10, stopniowo zwiększając obroty.Wegańską zupę bananową z curry podawać bezpośrednio po przygotowaniu, udekorowaną orzeszkami ziemnymi i kolendrą.
Przewijanie do góry