Wegański dip z „sera pleśniowego” z tofu

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
268.5 kcal /
1123.5 kJ
Kalorie
9.9 gBiałko
9 gWęglowodany
22.4 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
  • 30 g cebuli dymki przekrojonej na pół
  • 200 g majonezu, wegańskiego (patrz wskazówka)
  • 40 g pasty tahini (patrz wskazówka)
  • 20 – 40 g octu jabłkowego
  • 20 g syropu klonowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czubata łyżeczka musztardy
  • ½
  • łyżeczki soli
  • ½
  • łyżeczki cebuli suszonej, mielonej
  • 150 g tofu, średnio twardego pokrojonego na kawałki

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego należy włożyć natkę pietruszki i cebulkę dymkę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć majonez i tahini, dodać ocet jabłkowy, syrop klonowy, czosnek, musztardę, sól i cebulę, zmiksować10-20 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać rozdrobnioną wcześniej cebulkę z natką pietruszki i tofu, rozdrobnić5 s//obr. 5. Wegański dip z „sera pleśniowego” z tofu podawać jako dodatek np. do pieczonych lub grillowanych warzyw.
Przewijanie do góry