Wegański dip z „sera pleśniowego” z tofu
268.5 kcal /
1123.5 kJKalorie
1123.5 kJKalorie
9.9 gBiałko
9 gWęglowodany
22.4 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 30 g cebuli dymki przekrojonej na pół
- 200 g majonezu, wegańskiego (patrz wskazówka)
- 40 g pasty tahini (patrz wskazówka)
- 20 – 40 g octu jabłkowego
- 20 g syropu klonowego
- 1 ząbek czosnku
- 1 czubata łyżeczka musztardy
- ½
- łyżeczki soli
- ½
- łyżeczki cebuli suszonej, mielonej
- 150 g tofu, średnio twardego pokrojonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego należy włożyć natkę pietruszki i cebulkę dymkę, rozdrobnić3 s/obr. 8. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć majonez i tahini, dodać ocet jabłkowy, syrop klonowy, czosnek, musztardę, sól i cebulę, zmiksować10-20 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać rozdrobnioną wcześniej cebulkę z natką pietruszki i tofu, rozdrobnić5 s//obr. 5. Wegański dip z „sera pleśniowego” z tofu podawać jako dodatek np. do pieczonych lub grillowanych warzyw.