Wegański Eton Mess kokosowo-truskawkowy
268 kcal /
1122 kJKalorie
1122 kJKalorie
2 gBiałko
43 gWęglowodany
10 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Bezy: 50
- g cukru
- 50 g wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby) (patrz wskazówka)
- 1 szczypta soli
- 2 – 3 krople soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- Krem kokosowo-truskawkowy: 300
- g jogurtu kokosowego wegańskiego (patrz wskazówka)
- 100 g truskawek, świeżych bez szypułek, pokrojonych w 1 cm kostkę
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 100°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
- Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać wodę z ciecierzycy, dodać sól i sok z cytryny, ubijać5 min/obr. 3.5.
- Dodać przygotowany cukier puder, ubijać5 min/obr. 3.Zdjąć motylek. Masę bezową nakładać łyżką na przygotowaną wcześniej blachę, tworząc 3 krążki bezowe (ok. Ø 8 cm, patrz wskazówka).
- Piec ok. 1,5 godz. (130°C, termoobieg). W tym czasie umyć naczynie miksujące. Krążki bezowe wyjąć z piekarnika i pozostawić na blasze do całkowitego ostygnięcia (ok. 15 min.), następnie połamać na małe kawałki, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć 100 g całych truskawek, zmiksować10 s/obr. 4. Truskawki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne15 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej 100 g truskawek pokrojonych w 1 cm kostkę, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jogurt. Miskę zdjąć z pokrywy naczynia miksującego, dodać do niej ⅔ kawałków pokruszonych bez i delikatnie wymieszać kopystką. Masę przełożyć równomiernie do dwóch szklanek, do każdej dodać po połowie purée truskawkowego. Delikatnie wymieszać, aby uzyskać marmurkowy efekt. Wierzch udekorować odważonymi truskawkami i pozostałymi pokruszonymi bezami. Wegański Eton Mess kokosowo-truskawkowy podawać jako deser bezpośrednio po przygotowaniu.
