Deprecated: Funkcja WP_Dependencies->add_data() została wywołana z argumentem, którego użycie jest przestarzałe od wersji 6.9.0! Komentarze warunkowe IE są ignorowane przez wszystkie obsługiwane przeglądarki. in /root/tygotujesz/wp-includes/functions.php on line 6131
Wegański Eton Mess kokosowo-truskawkowy - Przepisy na Thermomix

Wegański Eton Mess kokosowo-truskawkowy

⏱️ 60 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
268 kcal /
1122 kJ
Kalorie
2 gBiałko
43 gWęglowodany
10 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Bezy: 50
  • g cukru
  • 50 g wody z ciecierzycy, z puszki (aquafaby) (patrz wskazówka)
  • 1 szczypta soli
  • 2 – 3 krople soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • Krem kokosowo-truskawkowy: 300
  • g jogurtu kokosowego wegańskiego (patrz wskazówka)
  • 100 g truskawek, świeżych bez szypułek, pokrojonych w 1 cm kostkę

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 100°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, zmielić15 s/obr. 10. Cukier puder przesypać do innego naczynia, odstawić.
  3. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać wodę z ciecierzycy, dodać sól i sok z cytryny, ubijać5 min/obr. 3.5.
  4. Dodać przygotowany cukier puder, ubijać5 min/obr. 3.Zdjąć motylek. Masę bezową nakładać łyżką na przygotowaną wcześniej blachę, tworząc 3 krążki bezowe (ok. Ø 8 cm, patrz wskazówka).
  5. Piec ok. 1,5 godz. (130°C, termoobieg). W tym czasie umyć naczynie miksujące. Krążki bezowe wyjąć z piekarnika i pozostawić na blasze do całkowitego ostygnięcia (ok. 15 min.), następnie połamać na małe kawałki, odstawić.
  6. Do naczynia miksującego włożyć 100 g całych truskawek, zmiksować10 s/obr. 4. Truskawki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, zmiksować kolejne15 s/obr. 6. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  7. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miseczkę, odważyć do niej 100 g truskawek pokrojonych w 1 cm kostkę, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej jogurt. Miskę zdjąć z pokrywy naczynia miksującego, dodać do niej ⅔ kawałków pokruszonych bez i delikatnie wymieszać kopystką. Masę przełożyć równomiernie do dwóch szklanek, do każdej dodać po połowie purée truskawkowego. Delikatnie wymieszać, aby uzyskać marmurkowy efekt. Wierzch udekorować odważonymi truskawkami i pozostałymi pokruszonymi bezami. Wegański Eton Mess kokosowo-truskawkowy podawać jako deser bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry