Wegański gulasz z fasolą i tofu (z osłoną noża miksującego)
195 kcal /
816.5 kJKalorie
816.5 kJKalorie
9.2 gBiałko
26.5 gWęglowodany
7.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- ½ – 1
- łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
- 200 g czerwonej cebuli przekrojonej na pół
- 2 ząbki czosnku
- 5 – 10 g czerwonej papryczki chili, świeżej bezgniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- 20 g oleju rzepakowego
- 300 g papryk różnokolorowych, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki (ok. 2 x 1 cm)
- 150 g bakłażana pokrojonego w 2 cm kostkę
- 240 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej, opłukanej z zalewy
- 800 g krojonych pomidorów, z puszki
- 2 łyżeczki papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, mielonej słodkiej ostrej
- ¾ – 1
- łyżeczka pieprzu czarnego, mielonego
- 1 ½ – 2
- łyżeczki soli
- 100 g kukurydzy, konserwowej odsączonej, opłukanej z zalewy
- 180 – 200 g tofu, średnio twardego pokrojonego w 1,5 cm kostkę
- kolendra, świeża tylko liście, do dekoracji
- limonka pokrojona w ćwiartki, do podania
👨🍳 Przygotowanie
- Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć kolendrę i kmin rzymski, prażyć2 min/120°C/obr. 1, następnie zmielić1 min/obr. 9.
- Dodać cebulę, czosnek, chili i olej, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić3 min/120°C/obr. 1. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Założyć osłonę noża miksującego.Do naczynia miksującego włożyć duszoną cebulę z przyprawami, papryki, bakłażan i fasolę, dodać pomidory, słodką paprykę, wędzoną paprykę, pieprz i sól, przemieszać kopystką, gotować25-30 min/98°C//obr. 0.5.
- Dodać kukurydzę i tofu, przemieszać kopystką, gotować20 min/98°C//obr. . Zawartość naczynia miksującego przełożyć ostrożnie do wazy, przytrzymując kopystką osłonę noża miksującego. Podawać z dodatkiem limonki, udekorowany kolendrą (patrz wskazówka).