Wegański majonez
9641.9 kJ /
2304.5 kcalKalorie
2304.5 kcalKalorie
5.2 gBiałko
13.6 gWęglowodany
252.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 250 g oleju słonecznikowego
- 150 g napoju sojowego, niesłodzonego
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ – ¾
- łyżeczki syropu z agawy
- 15 g musztardy, np. delikatesowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 – 3 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywę naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej olej, odstawić.
- Do naczynia miksującego wlać mleko i sok z cytryny, wymieszać10 s/obr. 2.5.
- Ustawić3 min 30 s/obr. 5, w tym czasie stopniowo wlewać wcześniej odważony olej na pokrywę naczynia miksującego tak, aby spływał cienką strużką wokół założonej miarki na obracające się noże, tworząc emulsję. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać syrop z agawy, musztardę, sól i pieprz, wymieszać15 s/obr. 3. Wegański majonez podawać jako dodatek do jajek, sałatek, pieczywa lub wędlin.