Wegański mus z bananów i awokado
267.4 kcal /
1119.6 kJKalorie
1119.6 kJKalorie
6.4 gBiałko
27.2 gWęglowodany
15.8 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g bananów, dojrzałych pokrojonych na kawałki, plus kilka plastrów do dekoracji (patrz wskazówka)
- 130 g awokado dojrzałego, pokrojonego na kawałki
- 70 g masła orzechowego
- 15 – 25 g kakao naturalnego, niesłodzonego
- 40 – 70 g syropu z agawy (opcjonalnie)
- 40 – 70 g syropu klonowego (opcjonalnie)
- 10 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć banany i awokado, dodać masło orzechowe, kakao, syrop z agawy i sok z cytryny, zmiksować20 s/obr. 6. Przełożyć do pucharków, odstawić do lodówki na min. 1 godz.
- Wegański mus z bananów i awokado udekorować plasterkami banana i podawać jako deser.