Wegański parmezan
3013.1 kJ /
720.1 kcalKalorie
720.1 kcalKalorie
35.9 gBiałko
37.4 gWęglowodany
54.1 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g migdałów, blanszowanych
- 25 g płatków drożdżowych
- 15 g bułki tartej
- ½ – 1
- łyżeczka soli
- 1 – 2 szczypty pieprzu białego, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej migdały. Na blasze ułożyć odważone migdały, piec 5-8 min (180°C), aż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Migdały wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na 15 min.
- Do naczynia miksującego włożyć podprażone migdały, dodać płatki drożdżowe, bułkę tartą, sól i pieprz, zmiksować10 s/obr. 8. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika lub pojemnika. Wegański parmezan podawać jako dodatek do makaronów lub sałatek.