Wegański parmezan

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
3013.1 kJ /
720.1 kcal
Kalorie
35.9 gBiałko
37.4 gWęglowodany
54.1 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 100 g migdałów, blanszowanych
  • 25 g płatków drożdżowych
  • 15 g bułki tartej
  • ½ – 1
  • łyżeczka soli
  • 1 – 2 szczypty pieprzu białego, mielonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej migdały. Na blasze ułożyć odważone migdały, piec 5-8 min (180°C), aż do uzyskania jasnobrązowego koloru. Migdały wyjąć z piekarnika, odstawić do ostudzenia na 15 min.
  2. Do naczynia miksującego włożyć podprażone migdały, dodać płatki drożdżowe, bułkę tartą, sól i pieprz, zmiksować10 s/obr. 8. Przełożyć do szczelnie zamykanego słoika lub pojemnika. Wegański parmezan podawać jako dodatek do makaronów lub sałatek.
Przewijanie do góry