Zupa z soczewicy z kiełbasą

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
347.5 kcal /
1453.8 kJ
Kalorie
18.9 gBiałko
40.5 gWęglowodany
13 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 150 g zielonej soczewicy, suszonej
  • 1200 g wody
  • 120 g cebuli pokrojonej na kawałki
  • 100 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 100 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 200 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • ½
  • łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego, wykonanego w TM
  • 3 kostki bulionu warzywnego (na 0,5 l)
  • 200 g kiełbasy pokrojonej w plastry (np. Frankfurterki Chorizo)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej soczewicę i wodę, odstawić do namoczenia na ok. 8 godz.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, seler, marchewkę i ziemniaki, rozdrobnić5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  3. Dodać soczewicę wraz z wodą, ocet, sól i koncentrat bulionu warzywnego, gotować28 min/100°C//obr. 1.
  4. Dodać kiełbasę, podgrzewać3 min/90°C//obr. 1. Zupę z soczewicy z kiełbasą podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry