Wegański smalec
9367.3 kJ /
2238.8 kcalKalorie
2238.8 kcalKalorie
0.8 gBiałko
18.7 gWęglowodany
250.5 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g jabłek, bezgniazd nasiennych, pokrojonych na kawałki
- 10 g cebuli
- 50 g oleju z pestek winogron
- 200 g oleju kokosowego
- 1 łyżeczka majeranku, suszonego
- 1 czubata łyżeczka soli
- ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- ½
- łyżeczki kminku, mielonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć jabłka i cebulę, rozdrobnić5 s/obr. 4.5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać 20 g oleju z pestek winogron, dusić bez założonej miarki3 min/120°C/obr. 1.
- Dodać 30 g oleju z pestek winogron, olej kokosowy, majeranek, sól, oregano i kminek, podgrzać3 min/50°C/obr. 2. Przelać do szczelnie zamykanego słoika, odstawić do ostygnięcia. Wegański smalec podawać jako dodatek do pieczywa.