Wegański sos „serowy”
195 kcal /
815.9 kJKalorie
815.9 kJKalorie
8.3 gBiałko
19 gWęglowodany
10.3 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 100 g ziemniaków pokrojonych na kawałki
- 50 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 120 g orzechów nerkowca
- 2 ząbki czosnku
- 80 g napoju roślinnego dowolnego (patrz wskazówka)
- 20 g skrobi ziemniaczanej
- 2 łyżki płatków drożdżowych (patrz wskazówka)
- 2 łyżki białego miso ( shiro miso)
- ¼
- łyżeczki soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 1 – 2 szczypty pieprzu cayenne, mielonego
- 5 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 120 – 150 g wrzącej wody
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, marchewkę, nerkowce i czosnek, dodać napój roślinny, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, gotować10 min/98°C/obr. 3. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać skrobię, płatki drożdżowe, pastę miso, sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, sok z cytryny i wrzącą wodę, zmiksować1 min/obr. 4-9, stopniowo zwiększając obroty. Wegański sos „serowy” podawać bezpośrednio po przygotowaniu jako dodatek do pieczywa lub wybranych potraw.