Wegański sos pomidorowo-marchewkowy

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Łatwy
🤖 Thermomix
313.7 kcal /
1313.3 kJ
Kalorie
7.3 gBiałko
35.7 gWęglowodany
18.3 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 1000 – 1200 g krojonych pomidorów, z puszki (patrz wskazówka)
  • 1000 – 1200 g pomidorów pokrojonych na kawałki
  • 200 – 250 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 100 g cebuli przekrojonej na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 gałązki bazylii, świeżej tylko liście
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki bazylii, suszonej
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 50 g oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 – 2 łyżeczki soli
  • ¼ – ¾
  • łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • 80 – 100 g koncentratu pomidorowego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć pomidory, marchewkę, cebulę, czosnek i bazylię, dodać oliwę, cukier, sól, pieprz i koncentrat pomidorowy, rozdrobnić5 s/obr. 5. Zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, odparowywać20 min/120°C/obr. 1. Założyć miarkę, zmiksować1 min/obr. 4-8, stopniowo zwiększając obroty. Wegański sos pomidorowo-marchewkowy przelać do wyparzonych słoików lub butelek i używać według uznania (patrz wskazówka).
Przewijanie do góry