Wegański szarpaniec
409.8 kcal /
1715.8 kJKalorie
1715.8 kJKalorie
9.2 gBiałko
48.8 gWęglowodany
20.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- Składniki:
- Ciasto: 200
- g margaryny, wegańskiej pokrojonej na kawałki
- 150 g cukru
- 350 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 15 g proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka wegańskiego proszku jajecznego
- Nadzienie: 220
- g cukru
- 5 g skórki z cytryny ekologicznej
- 180 g margaryny, wegańskiej pokrojonej na kawałki
- 30 g cukru waniliowego, wykonanego w TM
- 80 g budyniu waniliowego, w proszku bez cukru, wegańskiego
- 1 czubata łyżeczka wegańskiego proszku jajecznego
- 800 g tofu, miękkiego odsączonego z zalewy, pokrojonego na kawałki
👨🍳 Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C. Tortownicę (Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do naczynia miksującego włożyć margarynę, dodać cukier, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i proszek jajeczny, wymieszać30 s/obr. 6. Ciasto przełożyć do innego naczynia. Masę zagnieść rękoma i ¾ ciasta umieścić w tortownicy, wylepić nim dno i uformować rant o wysokości 4 cm. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
- Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać skórkę z cytryny, zmielić20 s/obr. 10.
- Dodać margarynę, cukier waniliowy, budyń waniliowy, wegański proszek jajeczny i tofu, wymieszać30 s/obr. 6, następnie przełożyć masę do tortownicy, w której znajduje się ciasto.
- Pozostałe ¼ ciasta pokruszyć i ułożyć równomiernie na wierzchu masy. Piec 45-50 min (180°C). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie wyjąć z tortownicy i odstawić do lodówki na 6 godz. Wegański szarpaniec podawać pokrojony na kawałki.