Wegański torcik na zimno z brzoskwiniami i malinami

⏱️ 90 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
491.4 kcal /
2057.3 kJ
Kalorie
10.5 gBiałko
51.8 gWęglowodany
28.5 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • Składniki:
  • Spód: 100
  • g migdałów, blanszowanych bez skórki
  • 50 g moreli suszonych, bez pestek
  • 100 g oleju kokosowego twardego, pokrojonego na kawałki
  • 100 g syropu z agawy
  • 30 g amarantusa, ekspandowanego
  • 30 g wiórków kokosowych
  • Nadzienie brzoskwiniowe: 200
  • g cukru
  • ½
  • laski wanilii pokrojonej na kawałki
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny ekologicznej
  • 450 g brzoskwiń, z puszki pokrojonych na kawałki, odsączonych z zalewy
  • 4 łyżki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 800 g miękkiego tofu odsączonego, pokrojonego na kawałki
  • 200 g margaryny, wegańskiej miękkiej, pokrojonej na kawałki
  • 4 łyżeczki agaru (10g)
  • 30 g skrobi kukurydzianej
  • Polewa malinowa: 70
  • g cukru
  • 500 g malin, świeżych plus dodatkowa ilość do dekoracji
  • 100 g soku brzoskwiniowego zalewy zachowanej z puszki brzoskwiń
  • 14 g czerwonejglazury żelowej, w proszku, niesłodzonej wegańskiej, np. Biovegan (1 op.)

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Dno tortownicy (Ø 26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać migdały, dodać morele, rozdrobnić10 s/obr. 8. Składniki przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego włożyć olej kokosowy, rozdrobnić6 s/obr. 6. Tłuszcz zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać syrop z agawy, podgrzewać1 min/60°C/obr. 2.
  4. Dodać rozdrobnione migdały i morele, amarantus i wiórki kokosowe, wymieszać15 s/obr. 4. Przygotowaną masą wylepić spód tortownicy, starannie dociskając ciasto. Tortownicę wstawić do lodówki na 30 minut. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  5. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać laskę wanilii i skórkę z cytryny, zmiksować25 s/obr. 10. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego. Dodać brzoskwinie, zmiksować20 s/obr. 8.
  6. Dodać sok z cytryny, tofu, margarynę, agar i skrobię kukurydzianą, wymieszać25 s/obr. 6, nałożyć dolną część przystawki Varoma bez pokrywy, gotować14 min/110°C/obr. 4. Zdjąć dolną część przystawki Varoma. Masę wylać równomiernie na przygotowany wcześniej spód tortu i odstawić do lodówki na 3 godz., aby stężała. Po tym czasie nożem ostrożnie odkroić brzegi torciku, ale nie wyjmować go z tortownicy. Umyć i osuszyć naczynie miksujące.
  7. Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać cukier, dodać maliny, sok z brzoskwiń i glazurę w proszku, zmiksować1 min/obr. 10, następnie gotować5 min/100°C/obr. 2.
  8. Wymieszać5 min/obr. 4. Temperatura polewy powinna obniżyć się do 50°C. Polewę malinową rozprowadzić na torcie i udekorować malinami delikatnie wciskając je w polewę. Torcik odstawić do lodówki na 30 min, aby polewa lekko stężała. Po tym czasie zdjąć obręcz tortownicy, polewa powinna dekoracyjnie spłynąć po bokach. Wegański torcik z brzoskwiniami i malinami podawać jako deser.
Przewijanie do góry