Wegański ziołowy „ser” à la feta
302.2 kcal /
1264.3 kJKalorie
1264.3 kJKalorie
10.7 gBiałko
4 gWęglowodany
29.2 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 200 g tofu, średnio twardego odsączonego z zalewy, pokrojonego na kawałki
- ½
- łyżeczki oregano, suszonego
- ½
- łyżeczki bazylii, suszonej
- ½
- łyżeczki liści kolendry, suszonej
- ½
- łyżeczki cebuli suszonej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 25 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- 70 g oleju kokosowego rafinowanego
- ½
- łyżeczki octu jabłkowego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć tofu, dodać oregano, bazylię, kolendrę, cebulę, sól, pieprz, sok z cytryny, olej i ocet, zmiksować15 s/obr. 8.
- Formę keksową (20 x 10 cm) wyłożyć folią spożywczą w taki sposób, aby jej krawędzie wystawały poza brzegi formy, odstawić. Masę przełożyć do przygotowanej formy, wyrównać powierzchnię kopystką. Formę przykryć folią spożywczą, na powierzchni położyć drugą, dodatkowo obciążoną formę keksową. Ostawić do lodówki na min. 8 godz. (lub na całą noc). Schłodzony „ser” wyjąć z formy, chwytając za wystające brzegi folii, przełożyć na talerz lub deskę do krojenia, pokroić na mniejsze kawałki. Wegański ziołowy „ser” à la feta przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku w lodówce, podawać jako dodatek do wybranych potraw, np. sałatek (patrz wskazówka).