Wegańskie „chili con carne”
426 kcal /
1785 kJKalorie
1785 kJKalorie
21 gBiałko
47 gWęglowodany
14 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 1 – 2 ząbki czosnku
- 70 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 200 g tofu, bardzo twardego naturalnego, pokrojonego w 2 cm kostkę
- 30 g oliwy z oliwek
- 25 g sosu sojowego ciemnego
- 600 g ziemniaków pokrojonych w 2 cm kostkę
- 300 g wody
- 400 g krojonych pomidorów, z puszki
- 70 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- 1 łyżeczka oregano, suszonego
- 1 płaska łyżeczka cukru
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- ¼ – ½
- łyżeczki pieprzu cayenne, mielonego
- 250 g czerwonej papryki bezgniazd nasiennych, pokrojonej na 2 cm kawałki
- 20 ggorzkiej czekolady, o zawartości min. 70% kakao wegańskiej, pokrojonej na kawałki
- 250 g czerwonej fasoli Kidney, z puszki odsączonej z zalewy
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
- Dodać tofu, oliwę i sos sojowy, dusić4 min/120°C//obr. . Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć ziemniaki, dodać wodę, pomidory, koncentrat pomidorowy, sól, paprykę słodką, oregano, cukier, kmin rzymski i pieprz cayenne, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować18 min/100°C//obr. .
- Dodać paprykę czerwoną, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować10 min/100°C//obr. 1.
- Dodać czekoladę i fasolę, zawartość naczynia miksującego przemieszać kopystką, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego nałożyć koszyczek, gotować4 min/100°C//obr. . Zawartość naczynia miksującego przelać do 4 misek, na wierzchu ułożyć wcześniej przygotowane tofu. Podawać z wegańskim pieczywem.