Wegańskie „flaczki” z boczniaków

⏱️ 30 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
159 kcal /
663 kJ
Kalorie
6 gBiałko
19 gWęglowodany
9 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 120 g cebuli przekrojonej na pół
  • 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
  • 80 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
  • 60 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
  • 2 ząbki czosnku
  • 30 g oleju
  • 650 g wody
  • 500 g boczniaków, świeżych pokrojonych w 0,5-1 cm paski
  • 2 liście laurowe, suszone
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
  • ½
  • łyżeczki papryki ostrej, mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • ¼
  • łyżeczki pieprzu białego, mielonego
  • ¼
  • łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
  • ¼
  • łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
  • 15 g koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki majeranku, suszonego

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę, seler, pietruszkę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić4-5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
  2. Dodać wodę, boczniaki, liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę, ostrą paprykę, sól, pieprz, imbir i gałkę muszkatołową, gotować20 min/100°C//obr. 1.
  3. Dodać koncentrat pomidorowy i majeranek, gotować2 min/100°C//obr. 1. Wegańskie „flaczki” z boczniaków podawać na gorąco.
Przewijanie do góry