Wegańskie „flaczki” z boczniaków
159 kcal /
663 kJKalorie
663 kJKalorie
6 gBiałko
19 gWęglowodany
9 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 120 g cebuli przekrojonej na pół
- 120 g marchewki pokrojonej na kawałki
- 80 g korzenia selera pokrojonego na kawałki
- 60 g korzenia pietruszki pokrojonego na kawałki
- 2 ząbki czosnku
- 30 g oleju
- 650 g wody
- 500 g boczniaków, świeżych pokrojonych w 0,5-1 cm paski
- 2 liście laurowe, suszone
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka papryki słodkiej, mielonej
- ½
- łyżeczki papryki ostrej, mielonej
- 1 łyżeczka soli
- ¼
- łyżeczki pieprzu białego, mielonego
- ¼
- łyżeczkigałki muszkatołowej, mielonej
- ¼
- łyżeczki imbiru, suszonego, mielonego
- 15 g koncentratu pomidorowego
- 2 łyżeczki majeranku, suszonego
👨🍳 Przygotowanie
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę, marchewkę, seler, pietruszkę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić4-5 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić5 min/120°C/obr. 1.
- Dodać wodę, boczniaki, liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę, ostrą paprykę, sól, pieprz, imbir i gałkę muszkatołową, gotować20 min/100°C//obr. 1.
- Dodać koncentrat pomidorowy i majeranek, gotować2 min/100°C//obr. 1. Wegańskie „flaczki” z boczniaków podawać na gorąco.