Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami
259.2 kcal /
1084.4 kJKalorie
1084.4 kJKalorie
10.5 gBiałko
30.6 gWęglowodany
12.7 gTłuszcze
🥘 Składniki
- 300 – 400 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
- 250 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
- 2 ząbki czosnku
- 40 g oliwy z oliwek
- 500 g boczniaków, świeżych pokrojonych w 2 cm paski
- 1 łyżeczka papryki, mielonej
- 100 g przecieru pomidorowego, typu passata
- 300 g bulionu warzywnego, płynnego wegańskiego (patrz wariant)
- 1 papryczka chili cayenne, suszona
- ½
- łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
- 1 – 1 ½
- łyżeczki soli
- 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
- 1 gałązka mięty, świeżej tylko liście, posiekane
👨🍳 Przygotowanie
- Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ciecierzycę. Opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odsączyć za pomocą dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
- Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić10 min/120°C/obr. 1.
- Dodać boczniaki i paprykę, dusić2 min/120°C//obr. 1.
- Dodać przecier pomidorowy, 2 łyżki opłukanej ciecierzycy, bulion warzywny, papryczkę chili, kmin rzymski, sól i pieprz. Nałożyć przystawkę Varoma z opłukaną ciecierzycą, gotować na parze10 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma.
- Do naczynia miksującego dodać ugotowaną na parze ciecierzycę, gotować2 min/100°C//obr. 1. Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami udekorować liśćmi mięty i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.