Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami

⏱️ 45 min
👨‍🍳 Średni
🤖 Thermomix
259.2 kcal /
1084.4 kJ
Kalorie
10.5 gBiałko
30.6 gWęglowodany
12.7 gTłuszcze

🥘 Składniki

  • 300 – 400 g białej ciecierzycy, z puszki odsączonej
  • 250 g cebuli pokrojonej w ćwiartki
  • 2 ząbki czosnku
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 500 g boczniaków, świeżych pokrojonych w 2 cm paski
  • 1 łyżeczka papryki, mielonej
  • 100 g przecieru pomidorowego, typu passata
  • 300 g bulionu warzywnego, płynnego wegańskiego (patrz wariant)
  • 1 papryczka chili cayenne, suszona
  • ½
  • łyżeczki kminu rzymskiego, mielonego
  • 1 – 1 ½
  • łyżeczki soli
  • 2 szczypty pieprzu czarnego, mielonego
  • 1 gałązka mięty, świeżej tylko liście, posiekane

👨‍🍳 Przygotowanie

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej ciecierzycę. Opłukać pod zimną, bieżącą wodą, odsączyć za pomocą dolnej części przystawki Varoma, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć cebulę i czosnek, dodać olej, rozdrobnić3 s/obr. 5. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego, dusić10 min/120°C/obr. 1.
  3. Dodać boczniaki i paprykę, dusić2 min/120°C//obr. 1.
  4. Dodać przecier pomidorowy, 2 łyżki opłukanej ciecierzycy, bulion warzywny, papryczkę chili, kmin rzymski, sól i pieprz. Nałożyć przystawkę Varoma z opłukaną ciecierzycą, gotować na parze10 min/Varoma//obr. 1. Zdjąć przystawkę Varoma.
  5. Do naczynia miksującego dodać ugotowaną na parze ciecierzycę, gotować2 min/100°C//obr. 1. Wegańskie „flaczki” z ciecierzycą i boczniakami udekorować liśćmi mięty i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
Przewijanie do góry